Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2006
Mötets föredragshållare
Resa runt Vättern
Radiomuseet på Gammelvala
Vårt forum
SK6RM
Ett stycke kulturhistoria
Nathan B. Stubblefield
Hur man avstämmer...
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

RESA RUNT VÄTTERN MED RADIOHISTORISKA FÖRENINGEN 2006

Den 5:e maj företog Radiohistoriska Föreningen den nu årliga resan till radiohistoriskt intressanta platser. Det var 10 medlemmar som kl 08:00 i en hyrbuss och en privatbil startade från Radiomuseet på Hisingen mot Jönköping där vi besökte Rundradiomuseet på Tändsticksgränd i ett besöksområde för turister. Det visade sig vara ett väldigt trevligt och snyggt museum med en hel del radioapparater och annat intressant. Allt mycket snyggt uppställt och ordentligt märkt. Vi lärde oss en del som vi skall försöka tillämpa på vårt museum.


Radiomuseet i Jönköping.

Färden gick sedan via Värdshuset Gyllene Uttern med sin fantastiska utsikt över Vättern och Visingsö till Flygvapenmuseet i Malmslätt, vilket numera har gratis entré. Intressant.


En stunds avkoppling med utsikt över Vättern.

Flygvapenmuseum i Malmslätt.

Övernattning skedde på ett vandrarhem vid Varamobaden i Motala, också det med en fantastiskt utsikt över Vättern. Vi hann dock med Motormuseet i Motala som förutom massor av motorcyklar och bilar också har en ganska stor samling radioapparater, ca 300 st. Kul museum.


Motormuseet i Motala. En härlig blandning av motor och radio!

På lördag morgon ”hängde vi på låset” på Sveriges Rundradiomuseum i Bondebacka i Motala dvs f.d. långvågsstationen ”Stockholm Radio, Motala”. Mycket intressant museum med bl.a. de gamla mycket stora långvågssändarna.


En av de äldre motalasändarna. Någon intressant detalj har fångat besökarens intresse!

Färden gick vidare till Övralid och Verner von Heidenstams födelsegård och grav. Utsikten över Vättern var naturligtvis, mycket fin. Efter kaffe i trädgården gick färden till Forsvik där vi tittade på det gamla brukssamhället med sågverket och Sveriges äldsta järnbro med handvevad klaffbro. Här började Göta Kanal att byggas.

I Karlsborg besöktes Fästningsmuseet, som bl.a. har en utställning om Karlsborg Radiostation i Kråk med en fin modell över antennsystemet.

Karlsborg Radio i Kråk är numera inte tillgängligt för besök, men vi åkte ändå dit via skjutfältet och tittade på de master som finns kvar. De två högmasterna (210 m höga) revs i mars 2001. Kvar är en del master bl.a. för Stockholm Radio´s flygtelefoni.

På hemvägen var vi i ett privat radiomuseum i Håkantorp där entusiastiska samlare samlat en del radioapparater. Roligt att se, att även samlare med mindre resurser kan få fram ett sevärt museum. Radiointresset lyste ur ögonen på de som driver museet.


I Håkantorp finns en fungerande radioteleprintermottagaranläggning med MT600 och Siemensteleprintrar.

Kl 19:30 angjordes Radiomuseet och en väl sammansatt resa var slut och vi hade i alla fall tur med vädret.

Lars Kålland

Senast ändrad 2006-09-10    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse