Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2012
Framsida
RAF-mottagaren R1 155
EIA Radio
Gammelvala 2012
Radiohistoria i norr
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

RADIOHISTORIA I NORR

1921 genomfördes den första officiella rundradiosändningen i Sverige.

Den 12 juli 2011 var det 90 år sedan den första officiella rundradioutsändningen genomfördes i Sverige. Den sändes ju från radiobunkern i Boden. Det firades med en mottagning på Försvarsmuseet i Boden för speciellt inbjudna gäster. I museets entréhall visades radioutrustningar från radiobunkern. Där visades också för första gången den av Norrbottens museum i samarbete med Radiohistoriska föreningen i Boden producerade vandringsutställningen om tidig radio i Norrbotten.


Sändaren över vilken Sveriges första rundradiosändning gjordes fanns utställd i Försvarsmuseums entrehall. Den är av fabrikat Erich F Huth.

Till försäljning fanns också en delvis omarbetad nytryckt version av skriften om Boden radio, Först i etern – Boden rundradio föregångare i Sverige.

Efter tal av radioföreningens ordförande Elisabeth Viktorsson, Ulf Renlund från Norrbottens museum m fl bussades gästerna till Radiobunkern som dagen till ära var urstädad och fin, trots sina 95 år. Den var också försedd med belysning. Allt detta genom FortF:s och radiohistoriska föreningens försorg.

Efter en rundvandring inne i bunkern fortsatte den guidade färden genom Boden till Rödbergsfortet. Efter en guidad tur genom fortet bjöds på en middag i fortets matsal där alla hälsades välkomna av radiohistoriska föreningens ordförande Elisabeth Viktorsson. Maten bestod av, som sig bör i den militäriska miljön, ärtsoppa och pannkakor som smakade utmärkt. Efter ytterligare tal och trevlig samvaro vid borden avslutades jubileumsdagen med bussfärd till Försvarsmuseum.

Under följande dagar hölls ett antal föredrag med radiohistorisk inriktning på Försvarsmuseum av bla Bob Jacobsson, Kjell Ågren och Bengt Lundberg.

Permanent radioutställning på Försvarsmuseum i Boden.

Vid en högtidlighet den 2 oktober 2011 invigdes en permanent radioutställning på Försvarsmuseum i Boden som producerats av Försvarsmuseet i samarbete med Radiohistoriska Föreningen i Boden. Invigningen av utställningen förrättades av Teracoms AB:s Sverigechef Stephan Guiance. Närvarande var inbjudna gäster och museibesökare.

Utställningen berättar om radions första tid i Boden och i norr. Grunden till utställningen är de föremål och dokument från radiobunkern som donerats till Försvarsmuseum Boden av Teracom AB. I utställningen ingår bla Boden radios första telefonisändare av fabrikat Huth över vilken det första rundradioprogrammet sändes. Där finns också mikrofoner, telgrafiapparater, mottagare, en modell av radiobunkern, foton från bunkern mm.


Bob Jacobsson, Bengt Lundberg , Stephan Guiance vid invigningen av utställningen i Boden.

Vandringsutställning om radions första tid i Norrbotten.

Utställningen som är i form av en äldre radiomottagare på hjul med inbyggd bildskärm på vilken olika historiska foton med anknytning till Norrbotten visas. Man kan också lyssna tillgamla inspelningar med bla Sven Jerring. Utställningen har som nämnt producerats av Norrbottens museum.

Utställningen som visades första gången vid 90 års firandet på Försvarsmuseum kommer att visas i alla kommuner i Norrbotten. Början gjordes i oktober i Kiruna där den fanns uppställd i Kiruna stadshus stora och fina entréhall.

Utställningen i Kiruna stadshus.

Utställningen invigdes i närvaro av representanter för Kiruna kommun, Norrbottens museum, press och allmänhet. På kvällen höll Bo Jacobsson ett föredrag om radions utveckling och Kirunas radiostation. Bob är född och uppvuxen i Kiruna och har varit chef för Kirunas radiostationer.

En skrift, Kiruna rundradiostation – Björkbacken, finns nu om Kirunas första radiostation. Den har producerats av Bob och Bengt och tryckts upp av Kiruna kommun. Vi vill tacka Lennart Lantto från Kiruna kommun för trevligt mottagande mm under utställningens första dag samt för vänligheten att stå för tryckningen av skriften om Kirunas tidiga radiohistoria. Utställningen kommer inom kort att visas på Norrbottens Museum i Luleå för att därifrån senare flyttas vidare till andra kommuner.


Kirunas första rundradiostation

50 år sedan TV kom till Norrbotten.

Den 23 november 1961 är det 50 år sedan den första TV-sändaren i Norrbotten startade. Hela hösten 1961 rådde TV-feber i Norrbotten genom att man till och med i Kiruna, ca 35 mil från Luleå, på olika sätt försökte få en glimt av de stationer i Västerbotten som redan i augusti startat sina sändningar. Ibland kunde någon bild skymta förbi då och då men att följa ett program var omöjligt. Radiohandlarna i Norrbotten rustade sig för en försäljningstopp. En 17 tums mottagare kostade då ca 1400 kr vilket motsvarade en och en halv månadslön för de flesta. Trots det gick försäljningen mycket bra.

På TV-stationen i Älvsbyn jobbades det febrilt med att så fort som möjligt få sändningssystemet klar. Länkförbindelsen från Stockholm, antennerna i masten och sändaren från England. Allt detta måste fungera ihop. Många jobbade långa skift för att klara detta och så den 23 november var allt klart och det första programmet skulle sändas. Förväntningarna var stora, pressen var på plats och de som jobbat med systemet höll andan när det första programmet i Norrbotten lades ut. Allt gick bra och för första gången kunde man nu i de södra delarna av Norrbotten följa världshändelser direkt i hemmet med både bild och ljud.

Enbart positiva reaktioner från tittarna hördes. Det kom mottagningsrapporter från många ställen, till och med från Rovaniemi och Uleåborg i Finland, att bilden var utmärkt. Bilden var naturligtvis svartvit och det brusiga ljudet i mono.

Sedan byggdes stationerna ut i snabb takt. Ytterligare 4 stationer norr om Luleå började sända under december. De flesta fick sin programmatning via relämottagning från Älvsbyn. Bilden blev inte den bästa i slutet av den långa överföringvägen. Men alla verkade nöjda! Det dröjde till 1969 innan nästa program kom dvs TV2. Idag 50 år efter TV- starten sänder Älvsbystationen ca 50 TV-program, vissa i HD, och nu via det digitala sändarnätet.


TV-nätet i norra Sverige. September 1962.

Bob Jacobsson o Bengt Lundberg.
E-post: radiohistoria.norr@gmail.com