Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Framsida
Audionen
Från redaktören...
Styrelsens spalt
Har du ny adress?
Lyssnarrapporter från mellamvågssändningarna
Första helt digitala radiohuset
Grimeton Radio/SAQ
Radiotorget
Så var det då...
SR fyller 75 år
Den svenska telegrafnyckeln
Gnistträff 2000
Reinarz-kopplingen
 
Andra nummer av Audionen


LYSSNARRAPPORTER FRÅN MELLANVÅGSSÄNDNINGARNA

Som ni säkert redan känner till har radiomuseet haft sändningar på mellanvåg i samband med SR:s 75 års jubileum vid Radiotorget i Västra Frölund. Men några dagar tidigare testade vi sändaren för att se att allt fungerade OK innan de riktiga sändningarna. Ett antal Göteborgare har hört av sig och berättat att de har hört våra sändningar, men inte bara det, även från norra Sverige, Finland och Danmark har det kommit in långväga lyssnarrapporter! Här kommer ett litet axplock från några av dessa rapporter:

Vänersborg: Jag hade på radion på frekvensen redan vid 1600-tiden. Och då hör jag helt plötsligt hur en interferenston dyker upp. Hoppsan kan det vara dom, tänkte jag. Jodå, vid 1630-tiden så började jag höra olika testtoner, och runt 1650 så hör jag en paussignal spelad på något som låter som en vibrafon i treklang i stigande tonhöjd. Pga av ganska svag signal och svag modulation så har jag svårt att höra vad som sägs efter paussignalen men det låter som "Det här är Radiohistoriska Föreningen i ..........." Den bästa hörbarheten hade jag runt 18.30 här i Båberg utanför Vänersborg, när det började skymma ute. Då började även en station med ett östeuropéeiskt språk störa.

Bonässund: Stationen hördes här i Örnsköldsvik med testslinga från 14.30 UTC. Senare även en slinga med epostadress och telefonnummer. Frekvensen var 1584 och modulationen var som Jonny säger en aning tunn. Stundtals lika stark som holländaren på 1584 på vår 800 m bäver* i 245 nygrader. Mottagaren en ICOM R-75.

Långedrag: Stationen hördes med måttlig signal ute i Långedrag och hörbarheten var 100 %. Mottagaren var av modell bergsprängare med inbyggd antenn.

Jakobstad, Finland: Jag lyssnade i går kväll på Radiomuseet, jag blev överraskad att den hör-des så stabilt. Jag lyssnade mellan klockan 15.00-17.00 UTC. Jag startade egentligen före 15.00 (dvs. 17.00 svensk sommartid). Då hörde jag ett starkt tjut som jag trodde var bärvågen, så jag väntade till klockan 15.00. Då kom stationen ännu bättre och jag kunde urskilja förvrängt ljud. Då jag ställde in frekvensen på 1584.32 kHz kunde jag urskilja meddelandet. Signalen var inte så stark men stabil, ibland kom européerna starkt på 1584, tex. Rumänien-Info Pro, Country Radio, Brno hade en bra period kring 16.50 UTC, och så en arabisk clandestine. Men då jag lyssnade med min 1000 meter beverage* rakt i sydost (den jag lyssnar på spanien med) var det inga problem.

Kuusankoski, Finland: Signal strength was pretty poor due to my short antennas and very strong splatters from stations on 1584 kHz. I heard no spoken announcements, but during some raise-ups of the signal I discovered an interval signal repeated every 15 seconds. The interval signal was a pip followed by a raising tone melody of 12 notes (4x3), My receiver is ICOM R-71 and the antenna used was a east-west windom about 6 meters high with main span about 30 meters together with a 15 meter southeast wire. This combination seems to give me best West-European reception on 1300-1600 kHz. My QTH is Kuusankoski, SE Finland.

Randers, Danmark: Modtagelsen var meget vanskelig. Meget ringe signalstyrke og stærke forstyrrelser fra andre stationer. SINPO 13421. Min modtager er en AOR AR7030 Plus og som antenne anvendte jeg en 240 meter longwire mod Göteborg.

*Beverage: En flera våglängder lång tråd, ofta 500-1000 meter, spikrakt i riktning mot den sändare man vill ta emot. Antennen kan vara jordad i bortre ändan med ett motstånd på några hundra ohm för att få riktverkan. Populär bland DX-are som vill lyssna på avlägsna mellanvågsstationer.

Krister Eriksson,

DX-gruppen på Radio museet.


Senast ändrad 2000-09-07     

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse