Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 4, 2005
Studiebesök på Chalmers
Mötets föredragshållare
Kungsbacka Radio/SAK
Två dagar i Afrika
Sändningschemat...
Radiomuseets resa till Berlin
Forum för samlare
Radioutställning från farfars tid
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Radioutställning från farfars tid i Tranemo

Farfars radio visades på Hembygdsparken i Tranemo en torsdagskväll i oktober mellan kl 17:00—21:00. Rune Holmberg från Tranemo hade några gamla apparater i sin ägo och tyckte det skulle vara roligt att visa dem för dagens ungdom och för gamlingar som upplevde radion på 20- och 30-talet. Han kontaktade undertecknad och vi engagerade Roland Johansson SM6EAT, radioamatör från Tranemo. Detta passade bra då Sveriges Radio i år fyller 80 år.


Trerörs mottagare, 1930-talet.

Ett tjugotal apparater visades allt från kristallmottagare, en - fler rörsmottagare samt en något modernare apparat från fyrtiotalet. I kontrast till detta visades kommunikation från modern tid i form av transceivrar Yaesu FT 100 och FT 817. De apparater som visades var som exempel kristallmottagare Telefunken från 1925. Enrörs mottagare som ett hemmabygge tillverkad efter ritning och beskrivning i tidningen Radioamatören från 1925. Trerörs mottagare tillverkad av Artur Strömqvist i Ambjörnarp år 1928. Vi fick höra på en fonograf, fabrikat Edison & Bell och och en gammal vevgrammofon för 78-varvsskivor. En TVmottagare från USA tillverkad omkring 1936. Från Radiomuseet hade vi med en komponentutställning med komponenter från 1920-talet till idag.Där fanns kondensatorer, motstånd, induktorer, halvledare och radiorör. Därtill kom litteratur från 1920-talet.


TV från 30-talet.

Ett 70-tal besökare kom till utställningen som var i ett gammalt sädesmagasin som flyttats till Hembygdsparken. Hembygdsföreningen bjöd besökarna på dricka och frukt vilket var uppskattat. Visning och lyssning på kristallmottagare och trerörsmottagare var det på första våningen och på andra våningen hade SM6EAT Roland Johansson kontakt med signalen SK6LB med europeiska amatörer på 80 och 20 m både med SSB och CW. Besökarna fick även möjlighet att lyssna på signaler från W6 som hördes väldigt bra denna kväll men kontakt gick inte att få. Besökarna fick även möjlighet att träna telegrafi till ett datorprogram och det var inte alldeles lätt ens för avancerade cw-operatörer.


Telegrafiövning på dator.

Evenemanget annonserades i Svenljunga- Tranemo Tidning som distribueras till alla inom kommunerna Svenljunga och Tranemo. Tidningen publicerade en artikel samma dag som utställningen var och då hade också Borås Tidning en kortare artikel i sin tidning. Radio Sju gjorde en kortare intervju med undertecknad under morgonprogrammet samma dag. Därtill gick informationen ut via Borås Radioamatörers söndagsnät. Besökare kom från Borås, Falköping samt från de lokala kommundelarna i Svenljunga och Tranemo. Det enda som var negativt var att antalet ungdomar som kom dit var få (två) men i stället var det väldigt många pensionärer som kom och som suttit hemma i vardagsrummet och lyssnat på radio i en hörlur under sin barndom.


Amatörradio.

Denna typ av aktivitet kan genomföras lokalt på vilken plats som helst och med små medel. Vill ni ha en dialog för att genomföra ett arrangemang av denna typ ta gärna kontakt med undertecknad.

Sven Persson

Senast ändrad 2005-11-09    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse