Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 4, 2006
Mötets föredragshållare
Boken om Alexandersson
Radiomuseet på Elextronix-mässan
Intet nytt under solen
För 50 år sedan
Vårt forum
Blaupunkt
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

För 50 år sedan

Klipp ur

1956

TV- nytt från in- och utland

6000 TV-lyssnare i Sverige
Enligt en preliminär uppskattning inom radioindustrin har man till dags dato sålt ca 5000 TVapparater i Sverige. Därav beräknas det finnas ca 2500 i Stockholms-trakten och ungefär lika många i Skåne. Därutöver torde det finnas ca 1000 hemmabyggda apparater, varför totala antalet TVtittare i Sverige f.n. torde uppgå till ca 6000.

Göteborgs TV-sändare i drift
TV-sändaren i Göteborg på kanal 9 kör f.n. med 0,3 kW. Provsändningar (huvudsakligen film) varje dag kl. 15-16 och 20-20.30.

Svenska TV-sändningar från Köpenhamn Under 1956 kommer ett svenskt program att utgå över TV-sändaren i Köpenhamn varje torsdag kl. 19.30-19.45. Radiotjänst står för programverksamheten.

80 % TV-täckning i Väst-Tyskland Nordwest-Deutsche Rundfunk (NWDR) kommer att under 1956 ta i bruk tre nya stora sändare för television, varigenom det västtyska nätet når ut till 80 % av befolkningen i Väst-Tyskland.

Den största av de nya TV-sändarna är sändaren Bremen-Oldenburg. Sändarmasten för denna station har en höjd av 295 m. Den består av en rörkonstruktion av 2 m diam., som når till 205 m höjd. På denna är sedan en 90 m hög fackverkkonstruktion anbringad, som uppbär antenner för TV- och UKV-rundradio. Effektivt utstrålad effekt uppgår till 100 kW för bildsändaren; motsvarande effekt för ljudsändaren är 20 kW. Sändaren kommer att gå på kanal 2.

Tio länder anslutna till eurovisionen

Fr.o.m. december i år är 10 europeiska länder anslutna till eurovisionsnätet. Nytillkomna länder är Österrike och Luxembourg. Danmark, som redan under kröningshögtidligheterna för ett par år sedan var provisoriskt ansluten till eurovisionsnätet, kommer inom kort att få en mera definitiv anslutning. Anmärkningsvärt är att TV-sändaren »Tele-Luxembourg», som är en kommersiell sändare, får delta i eurovisionsprogrammen. Emellertid är det meningen att Tele-Luxembourg vid alla eurovisionssändningar skall eliminera alla sina reklaminslag.






ROTO:s TV-byggklubb

Här är fyra av de fem deltagarna i Nordisk Rotogravyrs TV-byggklubb i färd med att bygga ELFA:s TV-mottagare i byggsats…

Bygget klarades av på i genomsnitt tio kvällar à tre timmar. Detta trots att ingen av deltagarna - med ett undantag - hade någon som helst erfarenhet av radiotekniskt hobbyarbete; i själva verket hade fyra av deltagarna aldrig hållit i en lödkolv! Samtliga apparater som trimmats på RT:s laboratorium har emellertid fungerat till full belåtenhet. Byggklubbens medlemmar väntar nu bara på att det skall bli bättre fart på TV-programverksamheten.









Radiotjänst övar stratosfär-TV

Radiotjänst gjorde den 12 april ett lyckat försök med TV-överföring från Stockholms kanal 5-sändare till Göteborg via en relästation, inmonterad i ett militärplan, som flög på 6000 m höjd i Göteborgstrakten. Ordinär TV-mottagare och riktantenn för kanal 5-sändaren i Stockholm användes. Återutsändning skedde med 30 W sändare på kanal 8 och acceptabel bild erhölls i Göteborg. Sändningen på kanal 8 uppfångades även av TV-DXlyssnare i Värnamo och Örebro.

Tysk hi-fi-anläggning.

Kjell Stensson avprovar här Lauters hi-fi anläggning med egna specialskivor.

Vid en pressvisning i Stockholm demonstrerade det nybildade företaget Lauter G.m.b.H. i Orsoy, Tyskland, en high fidelity-anläggning, bestående av ”tevagn”, innehållande en 15 W förstärkare, skivspelare och bandspelare, samt en högtalarenhet med 13 (!) högtalare, två bashögtalare, tre mellantonshögtalare och åtta högtonshögtalare. Enligt uppgift är frekvensomfånget för förstärkaren 10 Hz- 30 kHz och signalbrusförhållandet 95 dB.

Rörbestyckningen: 2×EF80, ECC86, 2×EL34 och GZ34. I förstärkaren ingår skild bas- och diskantreglering och motkopplingsbara filter för nålbrus och rumble.

Demonstrationerna gav gott bevis för anläggningens kvalitet, även om den använda skivspelaren inte föreföll ligga i nivå med övriga enheter i anläggningen.