Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 1, 2005
Årsberättelse
Radion och radiotelegrafisten
Telegrafistträff
Sparks what's going on
Sändningsschema
Forum för samlare
Kartläggning
Berlinresa
Radarn fyller 100 år
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

FORUM FÖR SAMLARE

Forum för Samlare är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. An- nonser och efterlysningar av samlar- och amatör- karaktär har också sin plats här.

Mats Björks envishet med sin fråga om Löfgren och silitmotstånd lönade sig till sist! Signaturen "Gamle man" skriver följande:

Betr, Löfgrenkopplingen och silitmotståndet. Löfgrenskopplingen förklaras i bifogade snabb- kopia av en sammanfattning av ifrågavarande patent. (Se vidstående) I Populär Radio nr 11/ 1939 står, att civilingenjör Erik Löfgren hade utnämnts av Kungl. Maj:t till professor i tele- grafi och telefoni vid Kungl. Tekn. Högskolan i Stockholm. Han var född i Södermanland år 1897 och var utexaminerad från KTH 1920. Prof. Löfgren har gjort ett flertal uppfinningar på radioområdet, vilka skyddats genom in- och utländska patent. År 1928 uppfann han sin kända kompensationskoppling för nätdrivna radioap- parater, den s.k. Löfgrenskopplingen, som an- vändes i Radiolamottagarna och kopierades av alla amatörer därför att man slapp ifrån drosslarna och kondensatorerna, så att appara- terna blevo mycket billigare. Installationsföre- läsningen finnes i Populär Radio nr 6/1941. Kopplingen har patent nummer 73711 klass 21a4:35, som är utgivet den 29/1 år 1931.

Betr. silitmotstånd: Namnet kommer av latinets silicium, som betyder kisel. Detta ma- terial har speciella elektriska egenskaper, och ett silitmotstånd är troligen ett s.k. spännings- beroende motstånd, på engelska VDR resistor, voltage dependent resistor. I en kedja med glöd- trådar med samma ström men med olika spän- ningar uppstår vid inkoppling en kraftig ström- stöt som ger skadlig överspänning på rör med låg glödspänning, därför, att de har liten massa. Philips hade en serie med C- rör med 200 mA glödtrådar, och i serie med dessa låg ett Urdoxmotstånd. Detta såg ut som ett elektron- rör med sockel och stift.

Patentbeskrivningen (enligt insänd fotokopia) 35 Anordning för matning av elektronrör från en pulserande likströmskälla. Telefon - aktiebolaget L. M. Ericsson. (Uppfinnare: E. 0. Löfgren.) 73711. 29:1.29. - Kopplingsanordning för matning av elektronrör med anodström och eventuellt även med gallerförspänning från en pulserande likströmskälla, varvid en kondensa- tor C är inkopplad mellan likströmskällans po- sitiva pol och rörets katod parallellt med röret jämte ansluten högtalare eller annan indikator, samt rörets katod är förbunden med strömkällans negativa pol över ett motstånd, kännetecknad därav, att rörets galler är förbundet å ena sidan med strömkällans negativa pol över ett motstånd, som är stort i förhållande till förstnämnda mot- stånd, å andra sidan med katoden över en kon- densator, som vid strömpulsationernas frekvens har en relativt liten impedans i jämförelse med nämnda motstånd, och att de fyra nämnda kopplingselementen äro avpassade på sådant sätt i förhållande till varandra och till rörets förstärkningsfaktor att sambandet åtminstone tillnärmelsevis är uppfyllt.

---------------

Någon fullständig beskrivning, eller schema på löfgrenkopplingen har vi inte kunnat finna. I Audionen nr 3, 2001 nämnes, i artikeln (ur Po- pulär Radio nr 11, 1933) om "Radiola All- ström", att man "...jämsides med filtreringen utnyttjat den kända kompensationskopplingen, tidigare använd i Radiola likströmsmottagare...". Någon utförligare förklaring framgår dock inte av den beskrivningen. Kan hända någon vet mer om detta?

red.

Senast ändrad 2005-03-03    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse