Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2009
Framsida
Radioauktion
Br. Anderssons veliociped och Radiofabrik
Från kalenderbitaren
Vårt Forum
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen


VÅRT FORUM

är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. Annonser och efterlysningar av samlar- och amatörkaraktär har också sin plats här. Gratis för medlemmar.

Etterlysning ”Svenskesuperen”

Håper dere kan hjelpe meg. Jeg holder på med et bokprosjet om illegalt radioutstyr benyttet i Norge under okkupasjonen, men vi vet ikke hvem som har produsert ”Svenskesuperen”. Vedlagt følger beskrivelse og bilder.

Den er blitt etterlyst i QTC 2/2000 uten resultat. Norsk Radiohistorisk Forening hvor jeg er medlem er også selvsagt meget interessert i å vite hvem produsenten er. Norges Hjemmefrontmuseem har dessverre ingen opplysninger om hvem som har produsert den. Med vennlig hilsen

Erling Langemyr, LA3BI
Vestlivejen 7B
1415 Oppegård
Tlf 66 92 21 91 - 920 36 289
erling@langemyr.com

Mottaker MA 444 ”Svenskesuperen”
Produsert i Sverige mot slutten av okkupasjonen. Mottakeren er en super. Frekvensområdet er merket i meter 15 – 54 meter (5.5 – 20 MHz). Mellomfrekvens: 432 kHz, Rør: 6J8G, 6K7G, 6Q7G. Kraftforsyning: Nettspenning 220 V ~. Likeretterrør: 25Z6. Mottakeren har fått navnet MA 444, da dette står på skalaen. Ble benyttet av HS/Milorg til å lytte på nyhetene og særmeldingene fra London.

Produsenten er ukjent, men mange ting tilsier at den er produsert i Sverige, blant annet den lille lappen om ”Hørtelefonen” og at grensekurerene brakte den inn fra Sverige. Den kalles også for ”Svenskesuperen”. Forfatteren er meget interessert i å få tilbakemelding dersom noen har opplysninger om hvem som har produsert den.

UPPROP TILL ALLA VÅRA LÄSARE!

Radiomuseet har en fullständigt unik samling av gamla apparater från tiden före 1920. Merparten av dessa finns samlade i de två sexkantskåpen invid entrén. Anledningen till att vi har flera av dessa är att professor Olof Rydbeck såg till att RM fick överta delar av hans samling, bland annat utrustningar från K.G. Eliasson.

Jag registrerade alla enheter i sexkantskåpen kring nyår i samband med att Björn Carlqvist fotograferade dem. Den som är intresserad av att se dessa skönheter kan idag lätt gå in på vår hemsida och klicka på ”Radiomuseets samlingar” och skriva in ordet ”sexkantskåp” i raden för ”placering” så dyker alla apparaterna upp. Se på Björns fina bilder och njut!

Tysk sändare och mottagare från första världskriget

Jag är ändå inte alls nöjd! Den information som vi har om flertalet utrustningar är mycket klen. De utrustningar som kommer från K.G. Eliassons samling har han själv registrerat med fina nummerskyltar men vi saknar den förteckning, som måste ha funnits över dessa. Tyvärr kan vi ju inte längre rådfråga Olof Rydbeck så därför vädjar jag nu till Audionens läsare om att höra av sig till mig om ni vet någonting om utrustningarna mer än det som står i databasen eller om någon känner till varthän de saknade handlingarna kan ha tagit vägen.

Det är viktigt att vi så snart som möjligt får fram denna information för dessa apparater är en del av ett verkligt fint kulturarv som Radiomuseet har förmånen att förvalta och det skall vi utföra väl.

Lars Lindskog
031-146015
l.lindskog@hem.utfors.se

Byggsats från IKE

Har så här på äldre dagar börjat systematisera lite av den dokumentation man samlat på sig över åren. Bla. har jag ett antal radiobyggbeskrivningar från 60-talet. Bifogad är beskrivningen över IKE 7, en tvårörsmottagare för mellan/kortvåg. Den såldes av Hobbyförlaget. Intressant vore att få veta om det i läsekretsen eller på museet finns någon som vet något om IKE som företag eller företeelse. På nätet finns intet.

Hälsningar från medlem 1282.
Anders Petersson
Skolgatan 7,
231 52 Trelleborg
Mobil: +46(0)732 68 50 20
e-mail: anders.petersson@alfa.telenordia.se

Do it yourself. . .

IKE 7

2-rörs återkopplad detektormottagare som på de starkare stationerna lämnar högtalarstyrka. Rör (1T4) DF 91 och (3S4) DF 92.

I I K E - serien ingår följande apparater.

iKE I Kortvågsmottagare
IKE II Sändare
IKE III Förstärkare och modulator
IKE IV Likriktare
IKE V Sändare-mottagare
IKE VI 1-rörs batterimottagare
IKE VII 2-rörs batterimottagare