Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Framsida
Audionen
Nyförvärv till fartygsradio
Jag lyssnade på SAQ
Flemmings brev från 1924
Vad är "Tönenden Funken"?
En gammal radiomiljö
 
Andra nummer av Audionen

JAG LYSSNADE PÅ SAQ

Så här berättar en Audionen-läsare!

Jag byggde konvertern beskriven i Audionen nr 2/2000 i en skärmlåda. Matningen till mottagaren skedde med koaxialkabel för att inga signaler skulle gå in direkt i mottagaren. En kristall på 7,000 MHz användes. Då blev det lätt att läsa av 7,0172 MHz.

Funktionen trimmades först med hjälp av en trådstump som antenn. Jag labbade en del med C1/L1 för att få serieresonans närmare Grimetons frekvens. Med tillgängliga komponenter kom jag till 100 kHz.

Komponenterna i beskrivningen användes. Tr1 blev dock BC 108B. Som antenn använde jag min vanliga dipol 2*18 meter med öppen stege. Provade stegen hoplagd eller var del för sig, men kunde inte märka någon skillnad i signalstyrka. Matningen måste dock ske genom en liten kondensator i serie med antenningången. I annat fall tenderade konvertern sluta svänga, och det blev tyst.

Min glädje blev stor när jag fick in Grimeton på eftermiddagen med den här enkla anordningen.

Styrkan var konstant under sändningen, QSA 2, QRK 3-4, eller RST 439.

Vi kan väl hoppas på flera sändningar från Grimeton. Bygget går snabbt när man samlat ihop komponenterna.

LYSSNA PÅ SAQ!

Med denna upp-konverter kan Du lyssna till SAQ. Ställ kortvågsmottagaren på kristallfrekvensen plus eller minus 17,2 kHz.


Tr1 = Småsignaltransistor. BC107 fungerade bra. X= Kristall t.ex 4434 kHz ( färgbärvågskristall) L,C bildar en serieresonanskrets för ca 200 kHz. Ett bättre resultat uppnåddes med en 6 pf kondensator i serie med trådantennen. Byggd och testad och något modifierad av Gunnar Fjellmark, efter en förlaga av SM6AAL.

Henning Hellund

Denna artikel fanns i Audionen nr 2/2000.


Senast ändrad 2000-09-07  

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse