Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 4, 2001
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Öppet hus
Museets öppettidet
Ordförandens spalt
Operation "Trapphuset"
Utlysning av stipendium
Besök på ett radiomuseum
Mellanvågssändningarna
Sökes
En gammal radiomiljö
Gallerdetektor med återkoppling
Radiorörets 25 första år
Stiftelsen
Museibutiken
 
Andra nummer av Audionen

ORDFÖRANDENS SPALT

Sedan förra numret av Audionen har frågan om Radiomuseets lokaler blivit brännande. När Göteborgs industrimuseum lades ned och Radiohistoriska föreningen måste se sig om efter ett nytt hem, var de tomma varvsbyggnaderna på Lundbystrand inga förstahandsobjekt för lokalbehövande företag. Där gick det att få lokaler till ”rivningshyra” på kontrakt som ej garanterade något besittningsskydd, och där har Radiomuseet rotat sig och blivit hemmastatt.

Men tiderna förändras. Hyresvärden har aviserat, att museets lokaler skall byggas om för att kunna hyras ut till marknadsmässig hyra. När hyresavtalet löper ut om ett år, kan föreningen därför ej räkna med fortsatt tillgång till nuvarande lokaler. Lokalfrågan står åter på sin spets.

Hyresvärden säger, att man gärna önskar ha Radiomuseet kvar på Lundbystrand. Tre alternativ har diskuterats. Enligt ett skulle museet få avstå lokalerna från ingången och kaféet fram till Hugo Hammars sal men få behålla det som ligger öster därom. Ingången skulle flyttas till ett östligare trapphus, och förlusten av lokalyta skulle ersättas genom lokaler i vad som en gång var Götaverkens gästmatsal, två våningsplan under nuvarande museet. Enligt ett annat alternativ skulle museet i sin helhet flyttas till till en hall längre österut, intill reparationsvarvet.

Så vitt styrelsen kan bedöma, kommer samtliga alternativ att innebära att hyreskostnaden höjs väsentligt. Hyran utgör redan i dag den största posten i föreningens budget.

Det syns alltså ofrånkomligt att Radiomuseet måste flytta. Och att flytta 25 meter eller ett par hundra meter innebär nästan lika mycket arbete som att flytta några kilometer eller rent av mil. Fortfarande är inga beslut fattade; diskussioner pågår med hyresvärden. Men föreningen bör undersöka möjligheten till lokalisering i ett vidare perspektiv. Flera av våra verksamma medlemmar reser redan långa vägar för att komma till museet. Det är alltså inte orimligt att fundera över om det kan finnas lämpliga lokaler där hyreskostnaden förblir överkomlig.

Med rätt lokalisering skulle Radiomuseet kunna bli ett utflyktsmål. I dag är museet inte påtagligt välbesökt. Besökarna är i själva verket så få, att man måste ifrågasätta det rimliga i att hålla öppet för allmänheten enligt nuvarande schema. Man kan jämföra detta med Grimeton, som har 3 000 besökare om året. Om vi kunde finna lokaler på någon mindre ort, inom räckhåll för restaurang eller kafé, kanske nära ett köpcentrum, skulle Radiomuseet kunna bli ett mål för bussresor och familjeutflykter.

Styrelsen vill därför lägga alla medlemmar på hjärtat att tänka efter var det finns lediga lokaler, som skulle passa för museet. Kanske skulle vi behöva 500 till 1 000 kvadratmeter för utställningarna och lika mycket för föremålsmagasinen.

Jubileer har vi firat vid olika tillfällen. Snart är det dags igen. Den 12 december har 100 år förflutit sedan Marconis första överföring av radiotelegrafiska signaler över Atlanten. Radiohistoriska föreningen kommer att begå dagen med öppet hus på museet. Alla skall vara varmt välkomna. Eftersom man räknar med en hel del amatörradiotrafik dagen till ära, ser vi gärna att SK6RM bemannas och hålls ”i luften” under dagen.

Karl-Gustav Strid

Senast ändrad 2001-08-29    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse