Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 4, 2008
Framsida
Från gniststation till sattelit
Radiocentralen på Kungsgatan
Radiomuseets Berlinresa 2008
Arkiven berättar
Vårt forum
Från kalenderbitaren
Radio Sweden
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Arkivet berättar

Ett skrynkligt papper från 1924. Här får vi veta, att ingenjören Artur Sandberg gjort stora affärer. Beloppet torde i dagens penningvärde motsvara sådär en tiotusen. Mycket för en radio, kan tyckas. Men tekniken var ny och masstillverkning hade nätt och jämnt tagit fart.

Artur Sandberg var ordförande i Stenungsunds radioklubb, som startades 1923. Klubben byggde egen radiomottagare och arrangerade offentliga lyssningskvällar. Inträde 50 öre per person.

Här har man tydligen satsat på en färdig apparat. Av brevkortet nedan framgår att man sökte sälja den gamla apparaten. Hur den affären avlöpte avslöjar arkivet inte. Klubben upplöstes 1927. En del av klubbens utrustning finns bevarad på museet.

I brist på betalkort; Brevkortet visar på ett på den tiden vanligt sätt att bekvämt sköta betalningar. Tidningen tog betalt för annonsen genom att man löste ut brevkortet med postförskottsavgiften.

Del av räkningen för installation av apparaten.Det var en hel del som skulle till; Kabelskor,koppartråd, 17 st äggisolatorer ā 25 öre/st, bamburör mm, mm. Tillhopa kronor 46:40, vilket i dagens penningvärde tore vara gott och väl över ettusen kronor.
Därutöver hade Sandberg, som också var handlare, sålt diverse material till klubben, bl.a kopparplåt till jordledningen och - kopparsulfat. Kunde den vara till för att etsa plåten innan den grävdes ned måntro? Vidare hade han laddat klubbens ackumulator sju gånger ā 1 krona per laddning.

Vad hände så med klubbens tillgångar efter dess nedläggning? ”Teckningslistan” här nedan berättar:

Ett vällovligt syfte, kan man tänka. Huru länge norumsborna behövde stå ut med att hålla apparaten med batterier etc, förtäljer inte arkivet.

Henning Hellund