Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2004
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Från styrelsen
Möteskalender
Mötets föredragshållare
Samarbetspartners
Arbetsgrupper
Sv. utlandsstationer
Forum för samlare
Nog minns jag Råö!
Då radioröret blev ...
Stiftelsen
Radiomuseet
 
Andra nummer av Audionen

RADIOMUSEETS SAMARBETSPARTNERS

Radiostationen Grimeton       
Sveriges Rundradiomuseum                      
      Telemuseum

Tre laddade dagar i Grimeton

Sommarens verksamhet på Grimetons radiostation inleds med en dag som kommer att gå till historien. Den 2 juli 2004 väntar vi på det definitiva beskedet om Grimetons placering på den exklusiva världsarvslistan. Detta beslut skall fattas av UNESCO vid ett möte i Shanghai. Detta kommer naturligtvis att uppmärksammas av såväl nationell som internationell media.Varbergs kommun planerar att meddela beslutet för sina innevånare inom ramen för en festlig aktivitet på det välbekanta torget.

Det är inte alla dagar en kommun får ett världsarv att lägga till sin meritlista! Den 3 juli är det stor aktivitet på stationen inför Alexandersondagen (den 4 juli). Denna förberedelsedag med tältuppsättning, möblering m m, sammanfaller förhoppningsvis med Grimetons första dag som världsarv!

Så kommer Alexanderdagen den 4 juli. Tre dagar av både förväntan och bävan. Visserligen tror de inblandade till nittiofem procent, att Grimeton blir Sveriges trettonde världsarv. Hur många besökare klarar stationen? Blir det publikrekord på Grimeton? Men tänk om något går fel, vad händer då?

Det förväntade världsarvet Grimeton byggdes inte för att ta emot strömmar av intresserade människor. Det byggdes för att sända budskap på långvåg över det stora hav som skiljer Europa från USA. Det stora målet för världsarvet Grimeton blir därför uppförandet och invigningen av en modern mottagningsbyggnad. Med detta mål är siktet inställt på juni år 2005! Först då är världsarvet Grimeton rustat för att ta emot en större publik. Det finns också många krafter på olika nivåer och i olika positioner som arbetar för att stationen ska bli ett välbesökt och uppskattat besöksmål. För Grimeton är inte bara en omodern långvågssändare som mirakulöst lyckats överleva inpå 2000-talet. Här finns hela 1900-talets fantastiska teknikutveckling med kortvåg, TV och modern trådlös kommunikation.

Vi ställer i spänd förväntan in siktet på sommaren 2005 och håller tummarna för att alla i ledningen ska svänga i takt med målet.

Oberoende av resultatet från UNESCO kommer Grimeton att vara sommaröppet för intresserade. Grimeton radiostation håller i år öppet varje tisdag – lördag mellan kl. 12-18 från den 29 juni till den 14 augusti. Då blir det visningar kl. 12, 13, 14, 15, 16 och 17 av personal från länsmuseet i Varberg. Tisdagar och torsdagar mellan 18 och 20 under samma period visar föreningen Alexanders radioveteraner anläggningen. I stort sett kommer årets verksamhet att bedrivas med samma ambitioner som förra sommaren.

Gösta Öborn
länsmuseet i Varberg
För mer info om Alexandersondagen, sändningstider
mm, se www.alexander.n.se

TELEMUSEUM STÄNGT

Vad händer nu?

Nu har fyra månader gått sedan Telemuseum i Stockholm stängdes (18 jan. -04). Några personer har blivit uppsagda men drygt hälften av arbetsstyrkan från gamla museet arbetar nu på Tekniska museet. De är inplacerade på olika av delningar så som utställningsavd., magasin, arkiv, dokumentation etc. En viktig del i deras arbete är att föra in de telehistoriska samlingarna i Tekniska museet.

När det gäller Telemuseums föremål, (ca 15 000) har en noggrann genomgång gjorts för att utröna hur föremålen en gång hamnade i Telemuseums samlingar och om givaren eller dennes efterlevande har några synpunkter på överföringen till Tekniska museet. På motsvarade sätt kommer arkiv, foto, film och bibliotek att komma till Tekniska museet. Genom överflyttningen kommer samlingarna att bli tillgängliga för forskare och specialintresserade.

Televerket/Telia/Telia Sonera som betalat verksamheten kommer att minska sitt museibidrag från nuvarande 15 miljoner/år till 4,5 miljoner/år för att helt upphöra efter 2008. Avsikten är att samlingarna under de kommande åren fram till 2008 skall ges en möjlighet att komma in i Tekniska museets magasin på ett tryggt sätt. Ericsson har bredvid Telia tagit på sig en stor del av det ekonomiska ansvaret i denna lösning.

Det positiva i denna överenskommelse, som handlar om att ta hand om och visa ett kulturarv, är att hela våningsplan 4 i Tekniska museet skall byggas om till en historisk utställning som enligt Telias och Ericssons uttryckliga önskemål skall vara föremålstät. Teman i den utställningen blir IT och kommunikation. I olika etapper kommer våningsplanet att färdigställas och öppnas för besökare hösten 2005. Det blir då bl a en utställning om telefondesign.

Några av Telemuseums gamla utställningar -”Mobilen” och ”Tänk om”- visas fortfarande över sommaren 2004. Amatörradiostationen och TV-studion för skolungdomar är i funktion i sina tidigare lokaler fram till slutet av år 2004 då de flyttas över till våningsplan 4.

De lokaler som Telemuseum tidigare utnyttjade och som nu håller på att tömmas kommer att hyras av polisen och inrymma de museer som heter Polishistoriska museet på Kungsholmen och Polistekniska museet i Solna.

Nils Olander
Tekniska museet

Rundradiomuseet i Motala

Radiostationen i Motala startade sin verksamhet 1927. Sedan ungefär två decennier tillbaka finns i den gamla stationsbyggnaden Sveriges Rundradiomuseum. Mycket av den gamla sändarutrustningen finns att beskåda. 150 kWstationen som byggdes år 1935 står intakt, så som den var då den stängdes 1962. En imponerande anläggning. De två torn som uppbar antennen, tillverkade av AB Motala Verkstad är 120 m höga. En fin samling rundradiomottagare från motalaföretaget Luxor finns i utställningen.- Och mycket mera! Ett museum väl värt ett besök.

Museet är öppet maj-augusti dagligen 11-16. Övrig tid samt gruppbokningar året om via Motala Turistbyrå. Tel. 0141-22 51 00 eller 22 52 54


Senast ändrad 2004-06-01    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse