Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 2, 2008
Framsida
Radiomuseet på Nostalgimässan
Videobandmaskiner
Från gniststation till sattelit
Vårt forum
När radion kom till Hudiksvall
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

VÅRT FORUM

är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. Annonser och efterlysningar av samlar- och amatörkaraktär har också sin plats här. Gratis för medlemmar.


Om 3S/1

Hej! tack för ett nytt intressant nr av Audionen! Den rankas nu som nr 1 av mina tidskrifter.

SM5EUF efterlyser data om röret 3S/1. Några utförliga uppgifter har jag inte, men 3S/1 var det rör som följde med sista generationen byggsatser enrörsmottagare från Clas Ohlson. Ritningen anger anodspänningen 27 volt (6 st 4,5 V batterier), glödspänning 3 volt.

Jag har förstås en story kring röret. 1955, när jag var 15 år lyckades jag med hjälp av en kamrat bygga en 1-rörsmottagare efter beskrivning A 90 från Clas Ohlson. Den levererade spolen hade avbrott i återkopplings-spolen. Min kompis hittade felet genom att lägga käftarna på en avbitartång mellan spolens lödöron. Ingen av oss hade något mätinstrument. Efter omlindning och omlödning fungerade den cirka ett halvår, till min stora glädje och stolthet. Det var samma apparat som Krister beskrivit i Audionen nr 1 2000.

Efter ca ett halvår la den plötsligt av, rör- och batteribyte hjälpte intet. Jag fick aldrig fart på den igen. Misstänker starkt att antennledningen gått av i ett snöras från taket, för återkopplingen fungerade fortfarande, jag kunde använda den som övningssummer för telegrafi. Röret var A409, anodspänning 36 volt, glöd 4 volt.

Det som var kvar av radion kastades. Något år senare byggde en annan kamrat, grannens pojke, en byggsats-enrörare från Clas Ohlson. Nu var röret 3S/1 och schemat ändrat för detta rör. Kopplingen var densamma som förut.

På 70-talet hittade han sitt gamla rör och gav det till mig. Jag satte genast igång att bygga en replik av Clas Ohlson- mottagaren från 50-talet, med spänningar enligt schemat, 27 och 3 volt.

Röret lyste ganska starkt, och hade en mikrofoni som inte var av denna världen. Totalt odugligt, och jag funderade på att slänga det mot en sten. Kvävde dock denna impuls, ställde undan ratet.

År 2001 återfann jag radion och ville göra ett nytt försök, jag hade nu glömt vilken glödspänning röret skulle ha. Nu förplägade jag det i stället med halva spänningen, 1,5 volt, och se, röret fungerade perfekt, radion går som fordom! Det måtte vara kortslutning i glödtråden! Men så länge radion går bra på halva glödspänningen så är det helt OK för mig. Bästa anodspänning är i mitt fall 18 volt, mera volt går sämre. Anodströmmen är 0,75 mA, glöden 1,5 V, 0,15 A. Jag har inte högohmiga lurar utan militärlurar på 100 ohm totalt. Glödreostaten är 20 ohm, tycker att dess inställning är känsligare än den var på gamla mottagaren. Annars fungerar dom lika.

Ersättningsrör till 3S/1 är enligt ritningen A 209 och LP2, båda pris 2:50.

Gissar att flera har liknande uppgifter.
Hälsningar
Mats Björk,
Hovra gamla landsvägen 16,
82042 Korskrogen


Vem vet något ytterligare om 3S/1?

Så här såg kartongen ut. Varifrån det kom kan man utläsa därav. Men vad användes det till, undrar vi på redaktionen. Någon militär tillämpning kan man sluta sig till av de påstämplade ”tre kronor”. Några data har vi inte heller funnit någonstans. Glödspänningen tycks inte, av våra experimentatorers resultat att döma, vara så hög som 3 volt. Men mer än så har vi inte kommit fram till.

Vet Du något mera om detta rör, hör av Dig till Audionen!