Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 1, 2002
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Ordförandens spalt
Förslag till dagordning vid årsmöte 2001
Vetenskapsfestivalen på radiomuseet
Årsberättelse
Budget
Rör?
Väderleksrapporten
för rundradio
Museets öppettider
Stor auktion
En gammal radiomiljö
Sista telegrafistationen stängd
Har du betalt medlemsavgiften?
Samlare?
Nyförvärv till fartygsavdelningen
Stiftelsen
Museibutiken
 
Andra nummer av Audionen

Ordförandens spalt

Så har ännu ett verksamhetsår gått till ända. Radiohistoriska föreningen kan se tillbaka på ett år fyllt av verksamhet. De radiohistoriska samlingarna har berikats med nya föremål. Föredragsverksamheten har blickat både framåt och bakåt.

Ett orosmoment under det gångna året har varit frågan om hyresvärdens avsikter. Föreningens hyresavtal kan närmast beskrivas som ett “rivningskontrakt”: hyresbeloppet ligger långt under marknadshyran, och besittningsskyddet är svagt. Med utgången av år 2002 upphör avtalet, och i god tid innan dess måste föreningen ha kommit till ett beslut om var Radiomuseet skall ligga under de kommande åren. Hyresvärden har uttryckt intresse av att museet även i framtiden skall ligga på Lundbystrand, men var är osagt, och hyran är en öppen fråga.

Även föreningens och Radiomuseets arbetsformer är i stöpsleven. Helt klart är, att de radiohistoriska samlingarna växer över alla bräddar. Förutom att alla tillgängliga utrymmen på Anders Carlssons gata fylls med föremål, förfogar föreningen över magasin i Bollebygd och på Lillhagen. Under det kommande året måste magasinet i Bollebygd avvecklas, vilket förmodligen innebär att en hårdhänt gallring måste genomföras. Tills vidare har styrelsen infört insamlingsstopp. Nyinkomna föremål införlivas tills vidare ej med samlingarna utan ställs i magasin i avvaktan på beslut.

Varje områdesansvarig måste upprätta en plan för insamling och utställning av föremål inom sitt verksamhetsområde. Detta måste göras på sådant sätt, att samlingarna inom varje område blir representativa för någon del av radioteknikens eller radioanvändningens historia. Det kräver också samverkan med andra museer inom landet: om något annat museum har en väluppbyggd specialsamling inom något radiohistoriskt område, kan Radiomuseet minska sina insatser inom det området för att i stället lägga kraft på sådana områden där ingen annan axlar det historiska ansvaret.

Alltsedan tiden på Gårda har Radiomuseet haft ett antal föremål som deposition från Göteborgs industrimuseum. Detta har inneburit ett stort ansvar och medfört att föreningen måst hålla försäkringar för de deponerade föremålen. Efter överenskommelse med Stadsmuseet har nu de deponerade föremålen återbördats till sin kommunale ägare. När planerna för insamling och utställningar tagit form, kan det bli aktuellt att åter låna utvalda, representativa föremål från Stadsmuseet.

Styrelsen ser frågan om Radiomuseets framtida inriktning som så viktig, att årsmötet – efter de formella förhandlingarna – kommer att ägnas åt en diskussion om föreningens och museets framtid, mål och inriktning.

För att ett museum skall fungera på avsett sätt, erfordras omfattande katalogisering av föremålen. En modern museikatalog utgörs av en digital databas. För närvarande grundas Radiomuseets katalog på pappersdokument, vilkas innehåll delvis överförts i digital form. Arbete pågår för att bygga en katalog, där den digitala databasen är själva grunddokumentet. I detta syfte har inköpts en digital kamera, så att föremål kan fotograferas direkt in i databasen.

Även biblioteket kräver uppryckning. Styrelsen har beslutat, att bibliotekskatalogen skall moderniseras varvid universella decimalklassifikationen (UDK) skall ersätta det nuvarande klassifikationssystemet. I princip har beslutats, att även föremålskatalogen skall klassificeras enligt UDK; på det sättet uppnås en nära anknytning mellan föremålen och de tryckta dokument som beskriver dessa.

Radiohistoriska föreningen kommer att medverka i Vetenskapsfestivalen i april med två föredrag om rykande aktuella ämnen: mobil satellitkommunikation och sambandssystemet TETRA. Icke minst det senare har varit föremål för debatt med inlägg för och emot.

Under året har två av föreningens stöttepelare lämnat det jordiska. Anna-Lisa Andersson, som betydde så mycket för trevnaden på Radiomuseet, i synnerhet under åren efter flyttningen från Gårda, gick ur tiden den 20 november, och Åke Jansson/ SM6NAK, som ansvarade för museets instrumentsamling, ofta bidrog med tillskott av apparater till samlingarna och stod till tjänst med transporter, avled den 12 novembrer 2001. Föreningen skall minnas Anna-Lisa och Åke med djup tacksamhet.

Karl-Gustav Strid

Senast ändrad 2002-02-17    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse