Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 1, 2002
Redaktion, Styrelsen
Från redaktören
Ordförandens spalt
Förslag till dagordning vid årsmöte 2001
Vetenskapsfestivalen på radiomuseet
Årsberättelse
Budget
Rör?
Väderleksrapporten
för rundradio
Museets öppettider
Stor auktion
En gammal radiomiljö
Sista telegrafistationen stängd
Har du betalt medlemsavgiften?
Samlare?
Nyförvärv till fartygsavdelningen
Stiftelsen
Museibutiken
 
Andra nummer av Audionen

SISTA TELEGRAFISTATIONEN STÄNGD

Natten mellan den 31 januari och den 1 februari 2002 stängdes långvågstelegrafin på 500kHz vid kustradiostationen Stockholm Radio/ SDJ. Därmed är det slut för gott med telegrafi på den gamla nöd- och anropsfrekvensen 500kHz.

Klockan 0:00 UTC, dvs 01.00 svensk tid sände SDJ sitt sista meddelande på 500 kHz och avslutade därmed passningen på telegrafi. Meddelandet kvitterades av Istanbul Radio/ TAH i Turkiet och Roma Radio/IAR i Italien. TAH sände ”I HOPE SEE YOU AGAIN ONE DAY IN THE FUTURE ON 500 KHZ GOOD BYE 73+” Månne han få rätt?

I och med att GMDSS (Global Maritime Distress Security System) internationellt fastställdes som standard, att gälla från 1 februari 1999, upphörde lyssnandet på 500 kHz och därmed all radiotelegrafi för sjöfarten.

Stockholm Radio hade dock i ett avtal med Sjöfartsverket förbundit sig att fortsätta telegrafitrafiken på långvåg i ytterligare några år. Detta för att öststaterna runt Östersjön inte klarat att förse alla fartyg med den moderna utrustningen. Många telegram har det inte blivit de sista åren, men av säkerhetsskäl har man haft passning på 500 kHz.

Då antalet radiostationer snabbt ökade under tiden strax efter sekelskiftet 1800-1900, fanns behov att reglera användningen av eterutrymmet. Den första internationella radiokonferensen hölls i Berlin 1903. Vid den andra konferensen, också i Berlin, 1906, fastställdes att våglängderna 300m (1000kHz) och 600m (500kHz) skulle användas för sjöfarten.

Vid internationella radiotelegrafikonferensen i London 1912, strax efter Titanics förlisning, fastställdes nya strängare regler för hur nödtrafik skulle utväxlas. Frekvensen 500kHz bestämdes vara den nödfrekvens, som alla stationer skulle ha passning på, och har förblivit så tills nu.

GMDSS är ett komplext, automatiserat system, som möjliggör kommunikation, positionsbestämning nödanrop mm. Såväl konventionella radiofrekvenser som satellitförbindelse uttnytjas av systemet.

Krister Ljungqvist

Senast ändrad 2002-02-21    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse