Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 4, 2005
Studiebesök på Chalmers
Mötets föredragshållare
Kungsbacka Radio/SAK
Två dagar i Afrika
Sändningschemat...
Radiomuseets resa till Berlin
Forum för samlare
Radioutställning från farfars tid
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

RADIOMUSEETS RESA TILL BERLIN 2005

Som brukligt på senare tid anordnade Radiomuseet en resa utomlands även i år. I år var det Berlin, för femte gången till Tyskland, med bland annat IFA, ”International Funk Ausstellung”, en enormt stor årligen återkommande mässa med allt, allt inom TV, radio, audio, video mm.

Denna gång blev vi 12 st, 11 män och 1 kvinna, som i två minibussar ställde färden söderut fredagen den 2:e september. Vi gjorde ett stopp i Rostock och tittade på den gamla bebyggelsen runt centrum.


Gänget på strövtåg i det gamla Rostock.

Berlin angjordes sent på fredagskvällen och vi tog in på förbokade hotell ”Park Inn Berlin Alexanderplatz”, Berlins högsta hotellbyggnad 125 m, 45 våningar med 1 006 rum. Hotellet ligger i f.d. Öst-Berlin vid Alexanderplatz, mycket centralt.

För transporter under veckan utnyttjade vi U-Bahn och S-Bahn. Det är inte att rekommendera att köra egen bil/buss i Berlin.

Berlin är fortfarande något av en byggplats, men nu börjar den ta form efter bombningarna under kriget. Många grönområden samt två floder ger ett luftigt intryck.

Förutom IFA-utställningen besökte vi det bland elektronikintresserade kända varuhuset ”Conrad Electronic GmbH” samt ”Deutsches Technikmuseum” där två intressanta nya stora avdelningar nu öppnats, en med Flyg och en med Fartyg förutom tidigare avdelningar för bl.a. Bilar, Radio och Tåg.

Vi gjorde en båttur på floden Spree i en Paddanliknande sightseeingbåt. Fin tur med toppenväder.

Vår guide Ingvar Lund hade anskaffat uppgifter om en radioaffär, ”RADIO ART”, som han också hittade. Döm om hans förvåning, när han i skyltfönstret fann en rundradiomottagare med skylt ”Hillbergs Radio, Varberg”. En firma med ägare som Ingvar mycket väl kände. Då ägaren till radioaffären förstod vilka han hade på besök öppnade han upp allt vad han hade, och det var inte lite. Även källaren fick ett besök.


”Titta där! Den kommer från Varberg!”


Ägarparet till till Radio Art i sin välfyllda butik.

Sista dagen gjorde vi en utflykt till Spandau och besökte en tidigare aktiv flygbas, som nu var flygmuseum, ”Luftwaffen Museum der Bundeswehr BERLIN-GATOW” med ett hundratal militärflygplan och helikoptrar, de flesta från 1960-talet och framåt, både från västsidan och östsidan, uppställda på taxi- och landningsbanor. I några hangarer fanns utställning med även äldre flygplan. Det fanns också en hel del radar, raketer, fordon och annat uppställt.


Den praktfulla Berlinerdomen med Fernsehturm i bakgrunden

Några tittade på ”Checkpoint Charlie” med rester av muren och på kvällen åt vi avskedsmiddag i ”Fernsehturm”, ett TV/Radio-torn med en roterande restaurang högt upp som på 30 minuter gjorde ett helt varv. Fin utsikt över Berlin.


Fernsehturm med sin roterande restaurant.

På hemresedagen åkte vi via ”Nauen Radio” som ligger 40 km väster om Berlin. Det är Tysklands motsvarighet till ”Hörby Radio” och påbörjades redan 1906. Man har fyra 500 kW kortvågssändare med fyra vridbara riktantenner av en ganska egendomlig konstruktion.


Stationsbyggnaden i Nauen.

En stor byggnad från början av 1900-talet innehöll en stor sändarsal, nu tom förutom på en liten utställning och ett kontrollrum för sändarövervakning. Så hade det sett ut i Grimeton idag om inte vissa personer i Sverige hade haft framtidsvyer. De nuvarande sändarna var placerade i betongbunkrar vid antennroten till varje antenn.


En av antennerna vid Nauen

En trevlig resa med fantastiskt svenskt högsommarväder hela tiden.

Lars Kålland
KUSTRADIO

Se fler bilder från resan...

Senast ändrad 2005-11-09    

Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse