Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2010
Framsida
HVDC-Den möjliggörande transmissionen
Rapport från Gammelvala
Mera om Elektromekano
Moon radio
"The Secret Wireless War" 1939-1945
Vårt Forum
Radio Australia 70 År
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen


Vårt forum

är tänkt att vara ett forum för frågor och svar mellan oss medlemmar. Annonser och efterlysningar av samlar- och amatörkaraktär har också sin plats här. Gratis för medlemmar.




Hurra, det fungerade! Så skriver Bo Sörensson om sin lyckade mottagning av grimetonsändningen i somras.

Hej redaktören för Audionen,Efter att ha besökt Grimeton radiostation och beundrat Alexandersonsändaren några gånger så funderade jag över hur SAQ låter när man sänder. Detta görman ju för övrigt två gånger om året, dels på Alexandersondagen den 4e juli, dels på julafton. Genom att vid ett besök på Radiomuseet fråga om någon kände till en beskrivning på en mottagare för 17,2 kHz så fick jag ett tips på en artikel med schema i ett äldre nummer av Audionen, närmare bestämt nr 2, 2008.

Tack vara att Audionen finns pånätet så var det inte svårt att hitta artikeln och det var heller inte svårtatt bygga mottagaren. Detta gjorde jag i början på året och sedan har det varit “olidligt spännande” att vänta på sändningen den 4e juli. Jag bor i Tuve och hade planerat att göra ett första försök här hemma för att kunna dra mej längre söderut mot sändaren om första försöket skulle misslyckas.

Men, till min oförställda glädje så gick SAQ in rent och klart redan vidförsta försöket. Eftersom jag inte kan morse så spelade jag in sändningenoch överförde sedan inspelningen till mitt ljudredigeringsprogram Audacity. Då får jag en grafisk representation av inspelningen och sedan var det inte så svårt att med en morsetabell tolka meddelandet. Här är en del av denna:

“This is Grimeton radio / SAQ in a transmission using the Alexanderson 200 kW-alternator on 17,2 kHz. One hundred years ago the first distress singal inform of an SOS call was sent from ss Minnehaha/ mma that had run aground atisles of Scilly, west of Landsend in Cornwall UK”

Nu har jag fått blodad tand. Den mottagare som jag byggde använder moderna komponenter som en fälteffekttransistor och en audio-IC-krets. Men hur var de mottagare konstruerade som användes vid mottagningsstationen i Kungsbackapå 1920-talet? Kan man bygga en sådan för att komma historien ännu närmare? Känner någon av Föreningens medlemmar till en beskrivning på mottagaren somanvändes då och som man skulle kunna använda för att bygga en kopia?

Bo Sörensson

Redaktionens kommentar:

Bo ställer en mycket bra fråga här. Det enda vi vet, är att det nog var raka mottagare till en början men hur de såg ut och var konstruerade är osäkert. Förhoppningsvis finns det någon i medlemskåren som vet mera om detta. Jag är övertygad om att en och annan skulle vilja bygga en replika efter något ursprungligt original. Det borde finnas någon bild från kungsbackastationen ovh någon ritning i Televerkets arkiv.

red.


QSL-kort från Grimeton