Hem Information Områden Gåvor Butik Nätverk Syfte Historik Medlemssidan Styrelse Stiftelse

Audionen Nr 3, 2010
Framsida
HVDC-Den möjliggörande transmissionen
Rapport från Gammelvala
Mera om Elektromekano
Moon radio
"The Secret Wireless War" 1939-1945
Vårt Forum
Radio Australia 70 År
 
endast för medlemmar
 
Andra nummer av Audionen

Mera om Elektromekano

Modell E 25, en fyrarörsmottagare med ett stegs högfrekvensförstärkning, detektor och två stegs lågfrekvensförstärkning. Förmodligen var detta den mest exklusiva apparat som producerades av Elektromekano? Detta exemplar har serienr. 1902+1841 och fungerar alldeles utmärkt.

Elektromekano med huvudverkstäder i Hälsingborg och filialer i bl a Stockholm och Göteborg, som Anders ”Soda” Söderström tog upp föregående nummer, var en radiotillverkare som borde ha haft en större framgång än de fick. Redan tidigt förstod de att bygga upp en radio med moduler, som kunde svara mot behov och ekonomi. Det var före sin tid, i varje fall i Sverige, och borde ha rönt en större framgång här hemma.

I radions barndom under senare delen av 1920-talet, var det billigaste sättet att skaffa sig en radio, att bygga sin egen radio. Radioapparater var dyra att köpa färdiga. Framförallt de med många rör. Då handlade det om en normal månadslön eller mer. För många var det helt ouppnåeligt, med de små ekonomiska marginaler som majoriteten av löntagarna hade.

Elektromekano tillverkade omkring 1927/28 fram till 1930, byggsatser, som i grundmodulerna bestod av en tvårörsmottagare (115 kr) med högfrekvensrör och detektor samt en modul med bara detektorsteg (95 kr). Tidigaste modellerna hade utbytbara honeycombspolar på fronten, medan senare hade inbyggt spolsystem.

Till dessa apparater utan lågfrekvensförstärkning kunde bara hörlurar användas.

Grundmodulerna kunde sedan enkelt kompletteras med en tvårörs lågfrekvensförstärkare med samma yttermått (95 kr). Tillkom då lämplig högtalare för ca 20 kr.

Samtliga priser ovan inkluderar rör, spolar, batterier etc.

Passande lådor i polerad mahogny, bonad björk eller ek kunde erhållas.

Eftersom byggsatserna var långt färdigställda, kan det ibland vara svårt att avgöra vilken radio som levererats färdig från fabrik - eller vilken som monterats ihop av grossist eller av glad amatör.

Men jag tror att märkplåten nertill på fronten, som anger modell och serienummer för modulerna, borgar för att apparaten är fabrikstillverkad.

Christer Johansson
medlem 1111